Aktivnosti RCK
Studijsko putovanje Drniš-Pelješac-Korčula
U sklopu provedbe projekta „Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“ (UP.03.3.1.04.0009) u terminu od 6. do 9. srpnja 2023. godine održano je studijsko putovanje Drniš-Pelješac-Korčula. Na putovanju je sudjelovalo 34 odgojno-obrazovnih djelatnika škole nositelja projekta Poljoprivredno-prehrambene škole, partnerske škole Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače te djelatnici Prirodoslovne škole Karlovac.
U sklopu putovanja odrađena je stručna posjeta Srednjoj poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru te je ravnateljica škole gđa. Jelena Gulan predstavila školu kao i cjelokupnu organizaciju te pokazala praktikume koje posjeduju. Nakon detaljnog upoznavanja te su škole iznijele želju za budućom poslovnom suradnjom te su sklopile Ugovor o suradnji. Posjećen je obrt Škatula, Slatki okusi otoka Korčule, obrt koji priprema korčulanske kolače pune mirisa i okusa Dalmacije prema tradicionalnoj recepturi i priči naših majki, baka i prabaka. Škatula ima 11 proizvoda koji nose oznaku „Hrvatski otočni proizvod“ te 4 proizvoda s oznakom „Korčula suvenir“ . Delicije su nastale prema tradicionalnoj korčulanskoj recepturi čuvanoj stoljećima. Ujedno je odrađena stručna posjeta OPG-u Zvonimir Marin koji je jedan od najstarijih proizvođača pršuta u drniškom kraju. Riječ „pršut“ dolazi od talijanske riječi prosciutto, što znači soljen i isušen svinjski but. Prvi sigurniji podaci o sušenom i dimljenom svinjskom mesu, tj. proizvodnji pršuta u šibenskom distriktu, pa time i na drniškom području, spominje se u šibenskim statutima iz 14. stoljeća.
Sudionici putovanja su zadovoljni viđenim te su uvidjeli brojne mogućnosti koje mogu primijeniti u svojim školama.